Huygens' Hofwijck

Het geheugen van geur

Vrijdag 18 november van 19 tot 21 uur

Lezing

De lezing Het geheugen van geur neemt je mee langs de route van het vinden van recepten, het reconstrueren van geur in het lab, het belang van geur in het leven van Constantijn Huygens en hoe geuren en emoties aan elkaar gekoppeld worden in onze hersenen.

Tot leven wekken

Kun je door het reconstrueren van een historische geur de verbinding met het verleden maken? Kunnen we ons beeld over Constantijn Huygens (1596-1687) tot leven wekken als wij heel even aan zijn leven kunnen ruiken? Constantijn Huygens was naast secretaris van de stadhouder, dichter, musicus, en wetenschapper, ook amateur-parfumeur en heeft meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

Tastbaar

Het vanuit verschillende perspectieven naar dit stukje van het leven van Constantijn Huygens kijken, maakt zijn leven ineens tastbaar. Het maakt hem een man die we vandaag de dag ook tegen zouden kunnen komen op straat, hij is één van ons. Ineke Huysman, Nadine Akkerman en Hanneke Hulst laten in het geheugen van geur zien hoe een cultureel fenomeen tot leven komt door het betrekken van chemie, biologie en psychologie. Hoe nieuwe vragen ontstaan die ons denken over het verleden verrijken. Laat je inspireren en kom luisteren. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om de geur te ruiken en de tentoonstelling Geuren en Beelden te bezoeken.

Bezoekersinformatie

Toegang

Museumkaart geldig

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Vrijdag 18 november van 19 tot 21 uur

Locatie

Huygens' Hofwijck

Westeinde 2a
2275 AD Voorburg
Route plannen Route plannen

070 - 38 72 311

Vandaag open van 12:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma - di Gesloten
wo - za 12:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken