De Appel

Symposium: Over de grenzen van de wet en volkstribunalen

zaterdag, 18 mei 2024

Evenement

Deze activiteit is afgelopen.

Met dit meerdelige project bouwen kunstenaars Ehsan Fardjadniya en Raul Balai aan materiaal voor een volkstribunaal tegen de stad Amsterdam met betrekking tot het recht op huisvesting voor ongedocumenteerden.

Symposium

Het symposium is ter gelegenheid van de tentoonstelling Edgelanders: Amsterdam on Trial / Part III: The Witnesses. Met dit meerdelige project bouwen kunstenaars Ehsan Fardjadniya en Raul Balai aan materiaal voor een volkstribunaal tegen de stad Amsterdam met betrekking tot het recht op huisvesting voor ongedocumenteerden.

Tijdens het symposium stellen we samen een aantal vragen door de lenzen van verschillende projecten, waaronder Edgelanders: als de staat niet handelt in overeenstemming met rechtvaardigheid en mensenrechten, waar zoeken (on)gedocumenteerden dan rechtvaardigheid? Waarom handelt de staat niet in overeenstemming met de ingestelde rechtssystemen? En wat zijn de grenzen van het recht? Waar kunnen we terecht voor waarheidsvinding en verzoening? Hoe kunnen we de staat ter verantwoording roepen? Hoe kunnen volkstribunalen bredere sociale en politieke veranderingen teweegbrengen, inclusief beleidshervormingen, campagnes voor pleitbezorging en mobilisatie van de bevolking? Hoe kunnen we de stemmen van degenen die onderdrukking ervaren centraal stellen in het proces van gerechtigheid?

Tribunalen

Kunstenaars hebben zich op verschillende manieren beziggehouden met de vorm van volkstribunalen, als kunstwerken, procesmatig of uitvoerend, maar ook als actieve leden van tribunalen. Deze bijeenkomst is erop gericht om van elkaars ervaringen te leren en met het publiek verschillende manieren te delen om kunst in te zetten voor sociale rechtvaardigheid. Het is in de eerste plaats een bijeenkomst om Raul en Ehsan te helpen het proces richting het tribunaal te doordenken en een discussie over deze vorm van rechtspraak te openen met kunstenaars en het algemene publiek.

Deelnemers zijn onder andere advocaten Pim Fischer en Domenica Ghidei, kunstenaar Robin Vanbesien (met zijn recente project Hold on to her) en Gable Roelofsen (The Shell Trials).

Het symposium vindt plaats in de Appel en Cinetol.

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Datum & tijd

zaterdag, 18 mei 2024

Mei 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Beschikbare tijden op 18 mei 2024:
  • 11:00 - 20:00 uur

Locaties

De Appel

Tolstraat 160
1074 VM Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 62 55 651

Vandaag open van 14:00 tot 20:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma - di Gesloten
wo - za 14:00 - 20:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Cinetol

Tolstraat 182
Amsterdam
Route plannen Route plannen

Nog meer ontdekken