Öffnungszeiten, Adresse & Telefonnummer

Heute geschlossen

Öffnungszeiten in der kommenden Woche
Tag Öffnungszeiten
Di - Sa 11:00 - 17:00 Uhr
So 13:00 - 17:00 Uhr
Alle Öffnungszeiten ansehen
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
Route planen Route planen

038 - 33 17 361

Het gebouw van Stedelijk Museum Kampen met op de zijkant een zwarte schildering van het gezicht van een man met hoed
Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het voormalige stadhuis van Kampen
Schilderijen binnen in het museum met een gouden gloed
Met prachtige museale stukken en met moderne audiovisuele middelen is een beeld te zien van verleden, heden én toekomst

Het Stedelijk Museum Kampen richt zich op water, religie, rechtspraak en het huis van Oranje. Pronkstuk is de Schepenzaal uit 1545. Hier kun je zien hoe vroeger recht werd gesproken.

De collectie van Het Stedelijk Museum Kampen heeft 4 hoofdthema’s: Water, Geloof, Rechtspraak en de Oranjes.

Water

Kampen is rijk geworden door het water. Het water maakte handel mogelijk naar verre oorden, waar veel geld werd verdiend. Maar water zorgde ook voor bedreiging. In de zalen over het Water is de geschiedenis van Kampen en het water te zien. Het oude Hanzeverbond, de opgang en de neergang van de Hanzestad, de stijging van de zeespiegel in onze tijd; Kampen leeft met het water.

Geloof

Geloof is van oudsher zeer aanwezig in Kampen. Tot aan de reformatie was Kampen een rooms katholieke stad. Er waren grote kerken en kloosters in de oude binnenstad. Na de reformatie werd Kampen protestant en er vestigden zich twee theologische universiteiten. Er is veel bewaard gebleven uit deze tijd. Dit kun je bewonderen in de themazalen over religie.

Rechtspraak

Al vroeg in de Middeleeuwen krijgt Kampen stadsrechten. Er wordt bestuurd en er mag Recht gesproken worden en dat gebeurt in de Schepenzaal. Deze oude zaal uit 1545 is het pronkstuk van het museum. De zaal is honderden jaren onveranderd gebleven. De Schepenzaal is te bezichtigen en in de themazaal over bestuur en recht is te zien hoe dat vroeger in zijn werk ging.

Oranje

Het Stedelijk Museum Kampen heeft geschilderde portretten van alle stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje. Alle portretten zijn 'ten voeten uit' geschilderd: van top tot teen.

Stedelijk Museum Kampen heeft 2 nevenlocaties: de Gemeentelijke Expositieruimte (in een voormalige synagoge) en de Koornmarktspoort, een middeleeuwse stadspoort van Kampen. Op alle drie de locaties worden tijdelijke exposities georganiseerd.

Zugang

Niederländische Museumskarte gültig

Sie haben noch keinen Niederländische Museumskarte?

Einrichtungen

  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Weitere Infos auf der Museumsseite

Noch mehr entdecken