Schilderij, Edgar Fernhout, Duinlandschap, 1956, olieverf op doek, collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Ode aan het landschap - Vrijheid     Edgar Fernhout (1912-1974), Duinlandschap, 1956, olieverf op doek, collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Bergen

Na het overlijden van Charley Toorop, zijn moeder, verhuisde Edgar Fernhout in 1955 naar zijn ouderlijk huis in Bergen, Noord-Holland. De natuur, het licht en het landschap in zijn omgeving inspireerden hem eindeloos. Op het schilderij kijk je vanaf de duinen uit over de Bergermeerpolder, met hier en daar een boerderij. Links in de verte de Grote Kerk van Alkmaar.

Kleurschakeringen

George ten Berge schilderde dit uitzicht ook al een keer, in 1856. Dit doek van Fernhout staat met de fascinerende kleurschakeringen en het verloop in de lucht van blauw naar grijs aan het begin van zijn abstracte werken. Dit schilderij maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld te zien van 15 mei t/m 22 augustus in Stedelijk Museum Alkmaar. Het werk geeft je een ultiem gevoel van vrijheid.

Georganiseerd in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en aansluitend bij het themajaar Ode aan het landschap.

Standort

Stedelijk Museum Alkmaar

Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken