Het pronkstuk van het Stadhuismuseum voor de Museumweek 2021 is de gouden windwijzer die de toren van het museumpand al sinds 1554 siert aan de Meelstaat in Zierikzee. De windwijzer stelt Neptunus met zijn drietand voor.

Neptunus pronkstuk van Zierikzee     De windvaan op de toren van het museum waakt over de stad     W. van Velthoven

Het pronkstuk van het Stadhuismuseum Zierikzee is de gouden windwijzer die de toren van het museumpand al sinds 1554 siert. De windwijzer stelt Neptunus met zijn drietand voor. Neptunus is een figuur uit de Romeinse mythologie. Oorspronkelijk god van de golven en van alle stromend water, werd hij later meer de god van de zee. Dat blijkt bijvoorbeeld doordat men hem Salacia, een personificatie van de zilte baren, tot gemalin gaf.

Romeins?

Een echt Romeinse god schijnt Neptunus echter nooit te zijn geweest. Alles wat zijn wezen en eredienst betrof, is beheerst door Etruskische en Griekse invloeden. De Etrusken en Grieken waren immers - in tegenstelling tot de vroege Romeinen - verwoede zeevaarders. Het huidige beeld op de toren van het Stadhuismuseum dateert uit 1964. Een eerder exemplaar stamt uit 1853 of eerder. Volgens het signatuur op het bronzen exemplaar in de Vierschaar van het oude stadhuis van Zierikzee is het gemaakt door Antonij Josephus Wansink (1817-1885) , schilder in Zierikzee, geen koperslager of bronsgieter. Het kan dus zijn dat zijn signatuur met jaartal 1853 alleen slaat op de door hem nieuw aangebrachte laag verguldsel en dat het beeld zelf ouder is.

Standort

Stadhuismuseum Zierikzee

Meelstraat 6-8
4301 EC Zierikzee
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken