Staatse helm

Staatse helm     Deze piekeniershelm uit ± 1630 is gevonden tijdens archeologische opgravingen in de vesting en is bijzonder goed bewaard gebleven.     Slot Loevestein

Deze Staatse helm, een piekeniershelm uit ongeveer 1630, komt uit de tijd dat Slot Loevestein een staatsgevangenis is, waar politieke dissidenten en religieus andersdenkenden worden vastgehouden. De bekendste staatsgevangene is Hugo de Groot, die hier van 1619 tot zijn ontsnapping in 1621 opgesloten zit. Deze helm is gevonden tijdens archeologische opgravingen in de vesting en is bijzonder goed bewaard gebleven. Het is daarom een zeldzaam exemplaar.

Gevangenis en soldatendorp

In de 17e eeuw is Slot Loevestein een kille gevangenis, maar het is tegelijkertijd ook een levendig soldatendorp. Loevestein ligt strategisch op de grens van 3 provinciën. Hierdoor heeft het kasteel door de eeuwen heen altijd een militaire functie gehad. Door de tactische ligging tussen de rivieren wordt het slot later onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1951 wordt de militaire functie van Loevestein per Koninklijk Besluit officieel opgeheven.

Canon van Nederland

De Staatse helm is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster Hugo de Groot. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.

Standort

Rijksmuseum Slot Loevestein

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken