Deze kan van Delfts aardewerk is beschilderd met een blauw-witte voorstelling die is gekopieerd van Chinees porselein. Een waar pronkstuk in het huis van een welgestelde koopman of burgemeester. In eerste instantie lijkt het een sierstuk met Chinese figuren in een landschap, maar deze zogenaamde ‘fopkan’ werd soms ook gebruikt.

Fopkan met chinoiserievoorstelling     Delfts aardewerk,1675-1700     Foto: Tom Haartsen

Deze kan van Delfts aardewerk is beschilderd met een blauw-witte voorstelling die is gekopieerd van Chinees porselein. Een waar pronkstuk in het huis van een welgestelde koopman of burgemeester. In eerste instantie lijkt het een sierstuk met Chinese figuren in een landschap. Soms gebruikten ze deze zogenaamde fopkan ook echt.

Fopkan

Een fopkan is precies bedoeld zoals de naam doet vermoeden: om iemand in de maling te nemen. De gastheer daagt zijn gasten tijdens een feestje uit uit deze speciale, opengewerkte kan te drinken. Dat lijkt onmogelijk, maar niets is minder waar. De gastheer kent het trucje van de dubbele wand: tijdens het drinken houdt hij de juiste gaatjes in de tuit en het geheime gaatje in het oor dicht en neemt zonder problemen een slok. De gast die dit niet weet neemt een teug en gaat met een nat pak naar huis.

Delfts aardewerk,1675-1700 uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft, bruikleen particuliere collectie

Standort

Museum Prinsenhof Delft

St. Agathaplein 1
2611 HR Delft
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken