Joep Nicolas - Zittende Jonge vrouw (detail), 1946

Zittende vrouw, Joep Nicolas, 1946     De vriendschap tussen Hendrik Wiegersma en Joep Nicolas duurde 6 jaar. De ruzie de rest van hun leven.

'Zittende vrouw' is een van de pronkstukstukken van De Wieger. Het werd geschilderd door Joep Nicolas in 1946 en recent geschonken door mevrouw Rene Smithuis. Over de vriendschap en het verraad tussen Hendrik Wiegersma en Joep Nicolas is in 2017 de tentoonstelling 'De Judaskus' te zien geweest.

Pistolen en penselen

Joep Nicolas en Henk Wiegersma zijn slechts 6 jaar goed bevriend geweest. In november 1930 ontstond een groot conflict rondom liefde en overspel dat de rest van hun leven heeft geduurd. Samenwerking werd ruzie en vriendschap veranderde in haat. Zij vochten hun strijd uit met pistolen én penselen. Hun twist is nooit bijgelegd en heeft beiden een leven lang achtervolgd.

Museum De Wieger

Oude Liesselseweg 29