Kunstmuseum Den Haag

Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje

23 November 2024 bis einschl. 26 Oktober 2025

Ausstellung

Diese Aktivität wurde beendet.

Kunstmuseum Den Haag brengt de zoete wereld van desserts tot leven in de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje. Ontdek puddingen, taarten, ijs en meer, met bijzondere verhalen, kunstwerken en geurige verrassingen. Een feest voor alle zintuigen!

Vlaflip

Van oer-Hollandse vlaflip tot een koninklijk dessertbuffet. Van baklava tot Charlotte Russe. Van pudding en ijs tot overheerlijke desserttaarten. Kunstmuseum Den Haag brengt de geschiedenis én het plezier van het toetje in Europa tot leven in de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje. Duik in de zoete wereld van het dessert aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, schilderijen en meer. Deze tentoonstelling biedt een speelse afwisseling van kunsthistorische objecten en hedendaagse creatieve uitingen.

Plezier van het toetje

Gastconservator Janny van der Heijden, auteur en tv-persoonlijkheid, vertelt over de bijzondere betekenis van het toetje: “Het toetje is meer dan een afsluiting van een maaltijd. Het weerspiegelt culturele, sociale en smaakveranderingen door de tijd heen. Aan de hand van toetjes kun je verhalen vertellen over rijkdom, armoede, verleiding, overheersing en onderdrukking. Maar vooral over de liefde voor zoet.” Samen met conservator Suzanne Lambooy, werkte zij aan een tentoonstelling die zowel kunstliefhebbers als zoetliefhebbers zal verrassen.

Honderden voorwerpen

De tentoonstelling focust op het plezier van het toetje in Europa, van 1600 tot nu. Thema’s zoals ijs, pudding, taart, koninklijke desserts en koloniale invloeden van ingrediënten als suiker, vanille en cacao komen uitgebreid aan bod. Janny van der Heijden vertelt in korte video's de verhalen achter beroemde toetjes. Voor kinderen is er een speciale zaal ingericht, zodat ook de jongste bezoekers zich kunnen onderdompelen in deze zoete wereld.

Geuren

Een bijzonder element van deze tentoonstelling is de geurbeleving. In samenwerking met International Flavors and Fragrances en geurwetenschapper Dr. Caro Verbeek zijn 12 geuren ontwikkeld, zodat bezoekers niet alleen visueel, maar ook olfactief kunnen genieten van de toetjes. Ruik de geur van spekkoek, baklava en appeltaart, laat je zintuigen prikkelen in deze bijzondere ervaring!

Diese Aktivität wurde beendet. Daran können Sie nicht mehr teilnehmen.

Alle aktuellen Aktivitäten anzeigen auf Was läuft?

Datum

23 November 2024 bis einschl. 26 Oktober 2025

November 2025
Mo Di Mi Do Fr Sa So
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Standort

Kunstmuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
Route planen Öffnet in einem neuen Tab Route planen Öffnet in einem neuen Tab

070 - 33 81 111

Heute geschlossen

Öffnungszeiten in der kommenden Woche
Tag Öffnungszeiten
Di - So 10:00 - 17:00 Uhr
Alle Öffnungszeiten ansehen

Noch mehr entdecken