haarlemse helden andere meesters geslacht vrouw man tentoonstelling haarlem frans hals museum oude kunst hedendaags koloniaal

Vrouw | Man     Isaac Israels versus Viviane Sassen     Frans Hals Museum, Haarlem, 'Portret van de Javaanse prins' is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt

Oud en nu

In de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere Meesters zie je het werk van de oude meesters uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw op een eigentijdse manier gepresenteerd in combinatie met moderne en hedendaagse kunst. Aan de hand van actuele thema’s als gender, geloof en afkomst onderzoekt het museum hoe het komt dat een kunstenaar soms ‘in’ of ‘uit’ is.

Isaac Israels

Isaac Israels was een internationale kunstenaar bij uitstek. In 1921 reisde hij naar Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Bij dit portret van de Javaanse prins Pangéran Adipati Ario Praboe Mankoenegara VII koos Israels niet voor een oppervlakkige weergave van de voor witte Europeanen exotische verschijning van de adellijke heerser.

Viviane Sassen

Kunstenaar Viviane Sassen reist regelmatig de wereld rond als modefotografe voor grote merken. Toota (Zamia) is onderdeel van een serie foto’s die Sassen maakte in Afrika, het continent waar ze opgroeide. Sassen wil in haar werk loskomen van het Europese clichématige beeld van Afrika.

Deze werken zijn onderdeel van de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere Meesters. Het werk van Israels is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt.

Standort

Frans Hals Museum

Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken