Het icoon van Titus Brandsma

Het icoon van Titus Brandsma     Een schilderij gemaakt door iconenschilder Geert Hsstege

Deze icoon, gemaakt door iconenschilder Geert Hsstege, laat Titus Brandsma zien in het traditionele Karmelhabijt. Brandsma staat afgebeeld met voorwerpen die symbool staan voor zijn leven als karmeliet, journalist, wetenschapper en verzetsheld. Hij draagt een Byzantijns kruis en een krant, met daarop de spreuk 'Waarheid zal u bevrijden'. Op de zijranden van de icoon zijn de heiligen Bonifatius en de profeet Elia afgebeeld.Het kruis staat enerzijds symbool voor Titus' martelaarschap - hij overleed in 1942 in het concentratiekamp Dachau - maar verwijst anderzijds naar zijn vele inspanningen voor het Apostolaat van de Oosterse Kerken.

Titus Brandsma Museum

Grote Dijlakker 11