Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo 10:00 - 16:00 uur
do - ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Scherpenkampweg 58
6545 AL Nijmegen
Route plannen Route plannen

06 - 30 848 238

De Weezenkapel in Nijmegen

Beleef de historie van de wezenopvang en jeugdzorg in Nederland. Het museum laat de geschiedenis zien van een bijzondere weezeninrichting, in 1863 gesticht door Johannes van 't Lindenhout in het dorp Neerbosch bij Nijmegen. Deze filantroop was van mening dat elk weeskind recht had op opvoeding en scholing, zodat het in staat zou zijn om na zijn 18e jaar een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Als vaklieden verlieten de jongens en meisje met hun 'uitzetkist' Neerbosch om in Nederland maar ook in Amerika en Zuid- Afrika hun plaats te vinden.

Werkplaatsen

Het weeshuis groeide uit tot een compleet dorp waar aan het eind van de 19e eeuw zo'n 1.100 kinderen woonden. Elk nieuw huis, ook de kerk, werd door de jongens onder leiding van hun leermeesters gebouwd. Er kwamen werkplaatsen waar jongens en meisjes een vak konden leren. Het museum, ondergebracht in de Beth-el-kerk op het terrein van het voormalige kinderdorp, bewaart nog veel herinneringen, foto's en gereedschappen van dit unieke weeshuis.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Plakboek van Nellie van den Bosch

Plakboek dat de contacten van de mensen in Kinderdorp Neerbosch Nijmegen met de Engelse soldaten tijdens de bevrijding laat zien.

Nog meer ontdekken