Stadsarchief Amsterdam

Lezing Piet van Eeghen

Vrijdag 10 februari van 15 tot 15:45 uur

Lezing

Wat kun je met een verdwaalde brief, een dagboekje, of een half vergaan notulenboek uit de 19e eeuw? Aan de hand van een aantal archiefvondsten vertelt Laura van Hasselt over haar onderzoek naar Piet van Eeghen.

Piet van Eeghen

Hij legde het Vondelpark aan, nam het initiatief tot sociale woningbouw en bouwde het destijds hypermoderne Prinsengrachtziekenhuis. De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Christiaan Pieter (Piet) van Eeghen (1816-1889) wilde de wereld verbeteren en dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de negentiende eeuw.

Lezing

Recent promoveerde Laura van Hasselt aan de Universiteit van Amsterdam op de Amsterdamse filantroop Christiaan Pieter (Piet) van Eeghen. Haar boek 'Geld, geloof en goede vrienden. Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam 1816-1889' (Uitgeverij Balans) is sinds 12 januari te koop. Aan de hand van een aantal archiefvondsten vertelt Laura van Hasselt over haar onderzoek naar Piet van Eeghen.

Archief en tentoonstelling

Het onderzoek van Laura van Hasselt is gebaseerd op het omvangrijke familiearchief van de familie van Eeghen, dat deel is van de collectie van het Stadsarchief. Een aantal persoonlijke stukken van Christiaan Pieter van Eeghen is t/m 12 maart 2023 te zien in de Schatkamer (gratis toegang). De documenten uit de collectie scheppen een beeld van Van Eeghens belangrijkste initiatieven, en de wereld waarin hij leefde.

Bezoekersinformatie

Toegang

gratis

Datum & tijd

Vrijdag 10 februari van 15 tot 15:45 uur

Locatie

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 25 11 511

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - vr 10:00 - 17:00 uur
za - zo 12:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Extra informatie

Gratis toegang en reserveren niet nodig.

Nog meer ontdekken