Vooroorlogs TBC-huisje     TBC-huisje in de binnentuin van het museum

Erfelijk

Lange tijd dacht men dat TBC erfelijk was, totdat de Duitse arts Robert Koch in 1882 de bacterie ontdekt die de ziekte veroorzaakt. Door de komst van antibiotica is TBC vanaf de jaren ‘50 goed te behandelen. Tot die tijd zijn frisse lucht en zonlicht de enige therapie.

Historische kijkdoos

Rijksmuseum Boerhaave transformeerde dit TBC-huisje tot een historische kijkdoos met meubilair, foto en film die meer inzicht geven aan de behandelingen van destijds. De blik op het verleden is aangevuld met informatie van actueel medisch onderzoek naar het opsporen, de bestrijding en de genezing van TBC.

Schuurtje

Zo’n tien jaar geleden schonk een particuliere eigenaar het museum dit vooroorlogse TBC-huisje. Het huisje stond in zijn tuin en deed dienst als schuurtje. De natuurelementen hadden duidelijk hun sporen nagelaten op het houten gebouwtje, dat nu minstens tachtig jaar oud moet zijn.

Restauratie

Du Prie bouw en ontwikkeling uit Leiden is gespecialiseerd in restauratie van monumenten en bood onlangs aan het huisje kosteloos te restaureren voor het museum. De vakmannen vonden onder de verflagen sporen van de oorspronkelijke kleur en hebben het huisje ook teruggebracht in deze grasgroene kleur.

Locatie

Rijksmuseum Boerhaave

Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken