Rijksmuseum Boerhaave

Lezing: Zaad zonder Naam

Zaterdag 4 juni van 10:00 tot 17:00

Lezing

De laatste jaren regent het schandalen over de spermabank. Omdat DNA-testen steeds gebruikelijker en goedkoper zijn, komen feiten boven water waarvan dokters dachten dat ze nooit het licht zouden zien. Waarom deden fertiliteitsartsen dat? Waarom logen ze?

Wat bezielde de artsen?

In deze lezing probeert historica Tinne Claes deze vragen te beantwoorden. Zij schreef recent het boek Zaad zonder naam over de geschiedenis van de Belgische spermabank, van de geboorte van de eerste donorkinderen in de late 19e eeuw tot vandaag. Het was een periode van grote maatschappelijke veranderingen, zoals de tanende autoriteit van artsen en de commercialisering van de geneeskunde en ook de teloorgang van taboes, de emancipatie van de vrouw en de opkomst van het identiteitsdebat. Deze lezing verweeft uiteenzettingen over deze maatschappelijke veranderingen met persoonlijke verhalen van fertiliteitsartsen, wensouders en donorkinderen. Zo schetst Tinne een veelzijdig beeld dat de nodige inzichten biedt om hedendaagse debatten en schandalen te begrijpen.

Over Tinne Claes

Tinne Claes is doctor in de geschiedenis, afgestudeerd aan de KU Leuven, en zelfstandig onderzoeksjournalist. Via diverse media maakt ze taboeonderwerpen uit de geschiedenis bespreekbaar.

Bezoekersinformatie

Toegang

Toegang is inbegrepen bij een entreeticket voor het museum.

Museumkaart geldig

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum

Zaterdag 4 juni van 10:00 tot 17:00

Locatie

Rijksmuseum Boerhaave

Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden
Route plannen Route plannen

071 - 75 19 999

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo - vr 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken