Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zet dit jaar in de Museumweek (19-25 april 2021) de zilveren miniaturen als ‘pronkstuk’ centraal. De figuurtjes vieren samen hun ‘Vrijheid na corona’ in Zilverstad. Er is weer van alles mogelijk, zoals samen de Zilverdag vieren, dansen, muziek maken, winkelen, elkaar een knuffel geven en het museum bezoeken.

Zilveren miniaturen vieren vrijheid in de Zilverstad     Diverse miniaturen, 1700-1800

Zilveren miniaturen

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zet dit jaar in de Museumweek de zilveren miniaturen als pronkstuk centraal. De figuurtjes vieren samen hun Vrijheid na corona in Zilverstad. Er is weer van alles mogelijk, zoals samen de Zilverdag vieren, dansen, muziek maken, winkelen, elkaar een knuffel geven en het museum bezoeken.

Geen speelgoed

Het museum heeft een grote collectie miniaturen, die nu een keer in de schijnwerpers staat. In Nederland is miniatuurspeelgoed bekend vanaf het midden van de 17e eeuw. Deze waren niet bedoeld als kinderspeelgoed, maar diende vooral als aankleding van poppenhuizen voor rijke dames. Aan het eind van de 17e eeuw maakten ze ook figurale groepjes die kinderspelen, bepaalde beroepen en religieuze voorstellingen uitbeeldden. Die werden waarschijnlijk niet alleen in poppenhuizen gezet, maar als een op zich zelf staande verzameling uitgestald in vitrines. De meeste bekende meesters van miniaturen uit Amsterdam waren Arnoldes, Johannes van Geffen en Pieter Somerwil I en II. Ook in Schoonhoven maakten ze in de 19e eeuw miniaturen..

Locatie

Nederlands Zilvermuseum

Kazerneplein 4
2871 CZ Schoonhoven
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken