Natuurhistorisch Museum Maastricht

Grindexcursie

Zaterdag 7 oktober van 09:15 tot 13 uur

Activiteit

Op zaterdag 7 oktober, in het Weekend van de Wetenschap, kun je aansluiten bij een excursie. Zand- en grindgroeve L’Ortye in Meers–Stein stelt de groeve open tijdens excursies van de NGV Afdeling Limburg. In deze grindgroeve winnen ze jong Maasgrind.

L'Ortye

Daarin vinden ze gesteenten uit de jongste afzettingen van de Maas, waar ook mineralen en fossielen in voorkomen. Je bent gast van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. De excursieleider, Lei Nelissen, licht kort toe wat er te vinden is en bij wie je terecht kunt voor nadere informatie. Daarna mag je zelf los!

600 miljoen jaar oud

De Maas ontspringt op het Plateau van Langres in noordoost-Frankrijk. Van daaruit zocht en zoekt de rivier zich een weg door dat deel van Frankrijk en de Belgische Ardennen. Op haar weg naar het noorden neemt de Maas vele gesteenten mee in allerlei formaten, die nu terug te vinden zijn in het grind. Bij Stein-Meers ontginnen ze dat grind en sorteren het in tijdelijke depots, op grootte van de stenen. Daar kunnen vele aantrekkelijke gesteentes tussen zitten, zoals Burnotconglomeraat, lydiet en diabaas. Het oudst is de Revinienkwartsiet, met pyrietkristallen, gedateerd op meer dan 560 miljoen jaar! Sommige stenen, zoals zandsteen, kalksteen en vuurstenen leveren fossielen op. We weten dan ook precies waar die vandaan komen.

Praktisch

  • Meedoen is gratis. De minimale leeftijd is 12 jaar, plus een één op één begeleiding door een volwassene.
  • Aanmelden vóór 2 oktober met een mail naar museum@maastricht.nl of een telefoontje naar 043-350 54 90. Wees er snel bij, er is plek voor maximaal 20 deelnemers.
  • Verzamelen op de parkeerplaats bij het nieuwe gemeentehuis in Stein, Stadhouderslaan 200, tegenover het ANWB-tankstation
  • 9:15 uur invullen deelnameformulier, 9:30 uur: gezamenlijk naar grindgroeve L’Ortye. Het einde is 13 uur.

Wat neem je mee?

Zelf een hamer en eventueel veiligheidsbril meebrengen plus drinken en lunchpakket.

Bezoekersinformatie

Toegang

gratis

Leeftijd

Voor 13 t/m 18 jaar en volwassenen

Datum & tijd

Zaterdag 7 oktober van 09:15 tot 13 uur

Locatie

Natuurhistorisch Museum Maastricht

de Bosquetplein 6-7
6211 KJ Maastricht
Route plannen Route plannen

043 - 35 05 490

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - vr 11:00 - 17:00 uur
za - zo 13:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di 11:00 - 17:00 uur

Nog meer ontdekken