Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za Gesloten
zo (Sinterklaasavond) Gesloten
ma - do Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 53 10 310

Gevel van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting
Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, Amsterdam. Foto: Luuk Kramer
Erfafscheiding Nationaal Holocaust Museum in oprichting
Erfafscheiding voormalige Hervormde Kweekschool en de naastgelegen crèche. Foto: Luuk Kramer
Muur met berkenboom die de erfafscheiding vormen tussen het Nationaal Holocaust Museum en de crèche waarop je zicht hebt vanuit de nieuwe entree.
Artist impression Office Winhov - Voorlopig ontwerp erfafscheiding op binnenplaats van voormalige Hervormde Kweekschool.

Ontdek de trieste en donkere geschiedenis van de Holocaust. Het Nationaal Holocaust Museum vertelt het verhaal zoals het beleefd is, ongecensureerd en ongepolijst. Kennis over dit donkere stuk geschiedenis is van onschatbare waarde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden via dit gebouw, de voormalige Kweekschool, met hulp van het verzet honderden kinderen naar relatief veilige plaatsen gesmokkeld. Op deze bijzondere en beladen plek wordt vanaf 2022 de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord, maar ook van redding, overleving en solidariteit.

In 2016 werd het Nationaal Holocaust Museum in oprichting geopend als ‘proeftuin’ voor een permanent museum. Er blijkt in Nederland grote behoefte te zijn aan een Holocaustmuseum. Het museum is nu tijdelijk gesloten voor een verbouwing van twee jaar. In 2022 opent het nieuwe Nationaal Holocaust Museum zijn deuren. Bekijk de virtuele rondleiding door Annemiek Gringold voor meer informatie.

Het Nationaal Holocaust Museum is, samen met het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
Meer informatie op de museumsite

Liberation en de poort naar de Vrijheid

Marlene Dumas (1953) maakte in 1990 in opdracht van het Joods Historisch Museum het schilderij Liberation (1945). Op deze tekening uit 1943 is een openstaand hek van Kamp Westerbork te zien, met daarnaast een wachttoren met een man erin.

Nog meer ontdekken