Museum Volkenkunde

Sporen van dieren in Afrikaanse filosofie

Zondag 24 september van 13:15 tot 14:15 uur

Lezing

Deze lezing is onderdeel van Dierenacademie en wordt gegeven door Renate Schepen. Kom naar Museum Volkenkunde in Leiden.

Het Antropoceen

In de Westerse filosofie heeft Aristoteles de mens op een voetstuk geplaatst, boven planten en dieren. Dit heeft geleid tot een antropocentrisch wereldbeeld; een visie waarin de mens het middelpunt van het bestaan is. Kunnen Afrikaanse perspectieven op dieren leiden tot een meer biocentrisch of ecocentrisch wereldbeeld? Ontdek de sporen van dieren in Afrikaanse filosofie, zie hoe opvattingen over dieren verbonden zijn met taal en hoe de relatie met dieren anders vormgeven kan worden.

Over de spreker

Renate Schepen is onafhankelijk filosoof. Haar onderzoek richt zich op interculturele filosofie en dialoog. Ze geeft advies, lezingen en lessen en schreef meerdere boeken. In haar laatste boek Kimmerle’s Intercultural Philosophy and Beyond. The ongoing Quest for Epistemic Justice onderzoekt ze hoe we recht kunnen doen aan verschillende bronnen van kennis. Renate promoveerde aan de Universiteit van Wenen (with honours) en studeerde daarvoor in Amsterdam, Accra en Montevideo.

Bezoekersinformatie

Toegang

Toegang is inbegrepen bij een entreeticket voor het museum.

Museumkaart geldig

Datum & tijd

Zondag 24 september van 13:15 tot 14:15 uur

Locatie

Museum Volkenkunde

Steenstraat 1
2312 BS Leiden
Route plannen Route plannen

088 - 00 42 800

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
vr - zo 10:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di - wo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken