Modelschip Tjalk Vink

Tjalk Vink     Het levensechte scheepsmodel     Anton Tiktak, Arte del Norte

Het model van de tjalk ‘Vink’ is door zijn gedetailleerdheid een echt pronkstuk van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De maker en naamgever, schipper Eltje Derks Vink, bouwde het in zijn vrije tijd van het drijfhout dat hij onderweg tegenkwam en nam zijn eigen roeftjalk als voorbeeld.

Het echte schip

Het model –met de afmetingen 235x52x166cm– komt exact overeen met het echte schip en heeft de juiste verhoudingen. Mogelijk zijn enkele details oorspronkelijk in kleur geschilderd geweest.

Het meest bijzondere aan het model is dat het zelfs kan varen! Dat de echte tjalk geschikt was voor de zeevaart, blijkt onder andere uit de korte luikenkap, die de kans op binnenkomend zeewater in het ruim verkleinde. Men voer zonder hulpmotor, op zeil.

Café Oude Tjalk

Het scheepsmodel van Eltje kwam aan het begin van de twintisget eeuw in Café Walker –ook wel café De Oude Tjalk genoemd– aan de Meeuwerderweg in de stad Groningen te staan. De schipper, die in 1922 overleed, stond het af aan zijn (stief)neef, die het café runde. Maar voordat het model als pronkstuk zijn plaats kon innemen op een plank aan de muur, moest er een gat in het plafond worden gemaakt voor de masttop. De zeilen werden keurig bewaard in een doosje en hingen dus niet aan het schip; daarom zijn ze nog in zulk een goede staat.

Het model werd tot 1977 één keer per jaar van de muur gehaald om samen met klanten (en oud-schippers) schoongemaakt te worden.

Locatie

Museum aan de A

Brugstraat 24-26
9711 HZ Groningen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken