Joods Museum

De jaarcyclus van het jodendom

Zondag 22 januari 2023 van 11 tot 13 uur

Altijd al meer willen weten over Joodse geschiedenis, feestdagen en rituelen? In het Joods Museum zijn onder het motto Jodendom voor Dummies 3 cursussen in samenwerking met Joods Educatief Centrum Crescas. Op zondag 22 januari spreekt Leo Mock op de 2e cursus.

Jodendom voor Dummies

Hoogleraar Bart Wallet belicht de geschiedenis van het jodendom in Nederland, historicus Leo Mock zet de jaarcyclus van het jodendom uiteen en junior conservator Lisa de Goffau vertelt over de materiële cultuur van het jodendom aan de hand van de collecties van het Joods Museum.

Jaarcyclus van het jodendom

Ons leven is een reis door de tijd, waarop we bepaalde momenten als bijzonder markeren: een verjaardag, een huwelijksdag, de geboorte van een kind, enzovoorts. In het jodendom probeert men aan de tijd een extra dimensie van heiligheid te geven met een speciale kalender. De tijd is ingedeeld in weken, elke 7e dag is een bijzondere dag - sjabbat - en elke 1e dag van de nieuwe maand een klein feestje, net als het begin van lente en herfst. Het jodendom kent meer bijzondere momenten op de kalender. Deze middag wijdt Leo Mock uit over de Joodse feestdagen en andere bijzondere dagen.

Praktisch

Zondag 22 januari van 11-13 uur in het auditorium van het museum. De kosten voor 3 cursusdagen zijn € 45 of € 15 voor 1 cursusdag. Tickets zijn te koop op de website van het Joods Educatief Centrum Crescas.

Zondag 22 januari 2023 van 11 tot 13 uur

Joods Museum