2D maquette met witte, zwarte, grijze, blauwe, rode en gele vlakken van De Stijl-icoon Theo Van Doesburg

Theo van Doesburg. Interieurmaquette.     Kleurontwerp voor plafond en drie wanden.     Foto: Johannes Schwartz

Nieuw verworven

Het Nieuwe Instituut heeft recent een unieke interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg verworven. Het is een ontwerp voor Café-restaurant Aubette, een van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl, de kunstbeweging waarvan Theo van Doesburg het boegbeeld was. Met dit radicale ontwerp maakte hij geen onderscheid meer tussen architectuur en schilderkunst.

Café-restaurant Aubette

Het interieur van Aubette (Straatsburg, 1928) is uitgegroeid tot een icoon van de 20e eeuwse avant-garde. Van Doesburg maakte een dynamisch kleurontwerp met diagonalen over zowel de wanden als het plafond. De eenheid van vorm, kleur en architectuur moest bezoekers verleiden zich door de verschillende ruimtes van dit moderne amusementscomplex te bewegen.

Aanwinst

De aanwinst is een voorlopig kleurontwerp uit 1926. Het lijkt op het eerste gezicht een plat vlak, maar feitelijk is het een maquette. Je kunt de wanden opklappen. Het werk past naadloos in Van Doesburg's archief dat Het Nieuwe Instituut beheert, en dat een reeks tekeningen bevat van de eerste schetsen tot het definitieve ontwerp uit 1928. Van Doesburg ontwierp behalve het interieur ook het meubilair, de verlichting en het grafisch werk. De reeks laat de ontwikkeling van een totaalkunstwerk zien van één kunstenaar die meerdere disciplines beheerst.

Mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Dura Kunstfonds en haar A. Quist-Rütter Fonds) en Galerie Gmurzynska.

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25