Drents Museum

Isis in Pompeï

Zondag 19 februari van 14 tot 15 uur

Lezing

Wat doet de tempel van de Egyptische godin Isis in de Romeinse stad Pompeï? Kunsthistoricus Karin Haanappel geeft antwoord op deze vraag in haar lezing ‘De grootsheid van Isis in de klassieke oudheid’. De lezing is onderdeel van de tentoonstelling Sterven in schoonheid.

In het midden van de achttiende eeuw vinden archeologen in de Italiaanse kuststad Pompeï een tempel gewijd aan de Egyptische godin Isis. Deze vondst wakkert in Europa de belangstelling voor Isis en het oude Egypte aan. Zo raakt de componist Mozart na een bezoek aan Pompeï in de ban van haar en componeert zijn wereldberoemde opera Die Zauberflöte, die zich afspeelt in het oude Egypte.

Het oude Egypte

De lezing start in het oude Egypte, waar de wortels van de Isis-religie liggen. Vervolgens reizen we met haar door het mediterrane gebied. Vanaf de vierde eeuw voor Christus tot de vierde eeuw na Christus is de Isis-religie erg populair en in de hele Grieks-Romeinse wereld verrijzen tempels van haar. De lezing eindigt in Pompeï waar Isis’ tempel in 79 na Christus bedolven raakt onder lava en puin.

Karin Haanappel

Karin Haanappel is auteur van onder andere Het Parijs van Isis en Herstory of Art. Vanaf 1994 specialiseert zij zich in vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen. Ze is gefascineerd door het vrouwelijke goddelijke wat de afgelopen decennia heeft geleid tot diepgaand onderzoek.

Tentoonstelling Sterven in schoonheid

In de tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum staat het rijke Romeinse leven vóór de allesverwoestende uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius centraal. Te zien zijn meer dan honderd kunstschatten uit Italië, zoals kostbare sieraden en imposante beelden.

Bezoekersinformatie

Toegang

Met Museumkaart € 6

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Zondag 19 februari van 14 tot 15 uur

Locatie

Drents Museum

Brink 1
9401 HS Assen
Route plannen Route plannen

0592 - 37 77 73

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma Gesloten
di - za 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken