Houten (Willy's) Jeep     Houten Bevrijdingsjeep (kinderspeelgoed) een souvenir van Canadese soldaten

Bevrijden

Op 25 oktober 1944 begint operatie Vitality I. Het doel van de operatie is om het schiereiland Zuid-Beveland te bevrijden van Duitse troepen. Niet alleen moeten de geallieerden van de 2e Canadese Infanteriedivisie daarbij de Duitse weerstand overwinnen, ook het moeilijk begaanbare terrein stelt hen voor de nodige uitdagingen, te beginnen met het oversteken van de Kreekrakdam, die Zuid-Beveland verbindt met het vaste land.

Bets weet zich nog goed te herinneren dat de Canadezen van het regiment 'Les Fusiliers Mont-Royal' uit Quebec op 27 oktober 1944 Waarde bevrijdden. De grote schuur van haar pleeggezin wordt dan enkele dagen gebruikt als noodhospitaal. Gewonde soldaten krijgen er de eerste medische zorg, waarna ze zo nodig worden overgebracht naar een ziekenhuis in Antwerpen.

Luxe dingen

De Canadese bevrijders brengen allerlei ongekend luxe dingen mee als sigaretten, nylons, kauwgum en chocola. Ook de kinderen worden niet vergeten. Rond Kerst 1944 krijgt Bets van hen (zelfgemaakt) speelgoed. Natuurlijk is ze daar erg blij mee, want er is verder niet veel.

Deze houten (Willy) jeep heeft Bets altijd bewaard, als aandenken.

Locatie

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Coudorp 41
4455 AH Nieuwdorp (Borsele)
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken