Fries landschap uit 1805 op behangsel     Een zeldzame landschapsschildering van Friesland door A. J. van der Poort (1771-1807)     Fries Landbouwmuseum

Aldert Jacobs van der Poort

In 2021 was het 250 jaar geleden dat Aldert Jacobs van der Poort (1771-1807) geboren werd. Deze Dokkumer schilder die al op 36-jarige leeftijd overleed, was een veelzijdig kunstenaar. Van hem is vrij weinig werk bekend, maar wat er is, is van hoge kwaliteit. Het Fries Landbouwmuseum heeft 6 grote behangsels van zijn hand. Ze zijn opmerkelijk vanwege de zeldzaamheid. Tussen het einde van de 17e eeuw en het begin van de 20e eeuw zijn er bijna geen landschappen in Friesland geschilderd. In de ontwikkeling van de Nederlandse landschapsschilderkunst, nemen ze daarom een bijzondere plaats in.

Schildering aangepast aan woning

De schilderingen zijn oorspronkelijk geschilderd voor een woning in Leeuwarden. In 1900 zijn ze verkocht aan een diplomatengezin in Frankrijk, die ze meenam naar onder andere Marokko. Oorspronkelijk waren het 4 panelen. Door de vele verhuizingen werden de panelen steeds opnieuw aangepast aan de woning. Soms werd er bijgeschilderd, soms juist stukken afgehaald. Uiteindelijk zijn het nu 6 panelen van verschillende groottes en één met een afwijkende schildering.

Location

Fries Landbouwmuseum

Felling 6
8912 CG Leeuwarden
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more